Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć, zasypać łyżką cukru, dodać 2 łyżki ciepłej wody (mleka), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu przez 10-15 minut. Mąkę orkiszową przesiać z mąką pszenną i solą. W środku zrobić dołek, wlać napuszony zaczyn, pure z dyni, szczyptę kuminu i kolendry. Wyrobić gładkie ciasto. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do brzegów, wierzch posmarować mlekiem i rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć formę z ciastem i piec w 180 stopniach przez 45 minut (piekarnik można skroić wodą). Przez 5 minut zostawić chleb w gorącym, wyłączonym piekarniku. Ostudzić. Przechowywać w papierowych torebkach.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !