Sposób przygotowania

Piersi kaczki ugotowane w rosole oddzielić od kości i pokroić w plastry. Przełożyć do lekko natłuszczonego (najlepiej smalcem kaczym lub gęsim) naczynia. Układać plastry kaczki obok siebie. Posypać lekko solą i pieprzem. Przygotować sos jabłkowo-żurawinowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Dodać jabłko i chwilę podsmażyć, aż lekko zmięknie. Przełożyć do rondla, dodać pół szklanki gorącej wody, sól i pieprz. Dodać drobniutko posiekany czosnek. Gotować bez przykrycia przez 10 minut. Dodać wino i konfiturę żurawinową. Gotować przez kolejne ok 10-15 minut, aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać majeranek i przyprawić do smaku. Przestygłym sos wyłożyć na piersi kaczki. Zapiekać przez 20 minut w 180 stopniach. Smaczne na gorąco, jak i na zimno, na pieczywie.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    dawno kaczki nie robiłam a tak ją bardzo lubię:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pewnie pyszne ,nie jadłam takich rarytasów jeszcze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !