Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłozyć ciasto na blat i przykryć miską.

Ciasto dzielić na części i wałkować niechude placki, wycinać kółka i kółka rozwałkowywać tak, by były dość cienkie.

Jagody wymieszać z cukrem i nakładać dwie łyżeczki do każdego kawałka ciasta, zaklejać i odkładać na deskę wysypaną mąką.

W garnku zagotować wodę z solą i olejem, do wrzącej wkładać pierogi i gotować tak 4 minuty od momentu włożenia do garnka. Ugotowane przekładać łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą lub (jeśli nie będą przechowywane w lodówce) bezpośrednio na talerze.

Z pozostałych jagód z farszu można zrobić sos, miksując je ze śmietaną.

Pierogi przed włożeniem do pojemnika i do lodówki warto jest wymieszać z niewielka ilością oleju, by faktycznie się nie posklejały.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    pyszności, oj pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    Dziękuję pięknie ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    moje ulubione
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    smakowite :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !