Sposób przygotowania

Żurawinę zagotować w 4 łyżkach wody, zdjąć z ognia. Szalotki obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z karczochów odciąć nożem do warzyw górną część (trzy piąte wysokości), usunąć liście zewnętrzne. Łodygi skrócić do długości 8-10 cm, obrać i pokroić w plasterki. Małą łyżeczką wydłubać ze środka „serca” karczochów. Pozostałe części karczochów pokroić w wąskie paski, a następnie wraz z łodygami, szalotkami, ziemniakami i 1 łyżką oliwy dusić na średnim ogniu, pod przykryciem do miękkości. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żurawinę odsączyć. Czosnek obrać, natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wszystkie zioła, łącznie z lubczykiem wymieszać z resztą oliwy. Diabła morskiego (bez ości, w jednym kawałku) osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie umieścić w lekko natłuszczonej formie do grillowania i piec 8 minut w temperaturze 220ºC. Później rybę posmarować ziołami z żurawiną i zapiekać kolejne 3-4 minuty. Wyjąć z pieca, przełożyć na półmisek, pokroić na grube plastry. Tak przygotowanego diabła morskiego serwować z potrawką z karczochów i cząstkami cytryny.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandraa

    nie jadłam diabła morskiego nigdy ale przepis wygląda apetycznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !