Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i ziarna. Mieszamy. Wlewamy wodę. Wyrabiamy łyżką lub mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. Powinno powstać dość miękkie, kleiste ciasto. Przy wyrabianiu łyżką trwa to ok. 5 minut.
Małą keksówkę smarujemy oliwą i wysypujemy mąką. Nakładamy łyżką ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką, lub mokrą dłonią.
Zostawiamy chleb na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia (najlepiej wyrasta w piekarniku podgrzanym do 50 stopni)
Jeśli ciasto rosło nam w piekarniku, to je wyjmujemy i porządnie nagrzewamy piekarnik do pieczenia (ustawiamy grzanie góra-dół i temperaturę 220 stopni)
Wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę (po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni)
Chleb ładnie wyrósł, chociaż w trakcie pieczenia dwa razy wysiadł prąd :D

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !