Sposób przygotowania

Piętnaście ziemniaków obieramy i ścieramy drobno na tarce a sok z ziemniaków wciskamy do miseczki i odstawiamy na 20 minut a gdy na dnie osadzi się osad zlewamy wodę a skrobię dodajemy do startych ziemniaków,łączymy je z pięcioma ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami solimy i dokładnie wyrabiamy.Ser mielimy trzy razy wbijamy jajko dodajemy masło drobniutko posiekany estargon oraz sól do smaku i dokładnie mieszamy.Z ciasta ziemniaczanego formujemy kulę wielkości jabłka spłaszczamy ją a pośrodku dajemy nadzienie i mocno ściskamy formując podłużne pyzy.Wkładamy je po jednej do wrzącej osolonej wody i gotujemy 25 minut.Wyjmujemy i polewamy masłem i śmietaną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !