Sposób przygotowania

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, przestudzić i razem z obranym czosnkiem wrzucić do blendera.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, oliwę i odrobinę soku z cytryny - zmiksować bardzo dokładnie dolewając nieco wody.
Spróbować i ew. doprawić do smaku solą i cytryną.

Tak przygotowane pesto jest świetnym dodatkiem naie tylko do makaronu, ale też do drobiu, ryb i owoców morza.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>* Serdecznie zachęcam do skorzystania z moich przepisów - każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie *</b>
  • 2
    original
    Opublikowano

    eagle

    coś nowego
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika79

    wow
  • 1
    original
    Opublikowano

    chelsi

    domowe pesto *.*
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Ważne, aby natki było dużo - im więcej, tym intensywniejszy smak - 1 szkl. listków lekko ubitych. Dodatek odrobiny wody nie tylko powoduje zmianę konsystencji (tworzy lekką emulsję z oliwą), ale pozwala pietruszce uwolnić olejki eteryczne.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !