Sposób przygotowania

Słoninę pokroić w kostkę i zmiksować w blenderze, wrzucić do garnka z grubym dnem i podgrzewać, aż słonina zacznie się wytapiać.

Z boczku odkroić gumową skórę i pokroić go w kostkę, dodać do słoniny. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Wsypać około pół łyżeczki soli i pół lyżeczki pieprzu. Całość smażyć w garnku na małym ogniu przez około 30 minut.

Na koniec zetrzeć na tarce o grunych oczkach, wrzucić do garnka i zamieszać. Smażyć tak wszystko razem jeszcze około 10 minut, aż jablko będzie miękkie.

Po tym czasie wyłączamy ogień i przelewamy smalec do sloiczka lub specjalnego garnuszka, wstawiamy do lodówki.

Należy pamiętać, że przez caly czas wytapiania smalec należy mieszać, żeby nie przypalił się na dnie garnka.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !