Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z pieczarkami
W tym czasie pokroić pieczarki w drobną kosteczkę, można je jeszcze dodatkowo posiekać i dodać do cebuli, oprószyć całość solą i pieprzem i smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.
Farsz dokładnie wystudzić.
Z podanych składników zagnieść miękkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię alumioniową, zostawić na 15 minut.
Ciasto dzielić na części i wałkować na bardzo cienkie placki, wykrajać kółeczka małą szklanką lub kroić w kwadraty (jak kto woli), nakładać farsz i zlepiając ciasto tworzyć kluseczki w kształcie uszek.
Gotowe uszka wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą, a kiedy opadną na dół przekładać do miski lub na talerz.