Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z dynią, cukinią i kiełbasą
Leczo z dynią to sposób na wykorzystanie dyni, ale także na urozmaicenie tego popularnego dania. Polecam Leczo z dynią doprawić szczyptą chili - doda charakteru potrawie i świetnie się skomponuje ze smakiem słodkawej dyni.
Leczo z dynią:
Cukinię i dynię obrać, usunąć włóknisty miąższ z nasionami, pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki czosnek i cebulę posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w plasterki.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cukinię, dynię, kiełbasę, paprykę, czosnek i cebulę, dusić około 10 minut.
Gdy wszystkie warzywa są pół miękkie, dodać pomidory i koncentrat. Przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Leczo z dynią podawać z pieczywem, posypane zieleniną.