Sposób przygotowania

Kiszoną kapustę płuczemy, siekamy/ rozdrabniamy. Następnie zalewamy w garnuszku suszone grzyby wrzącą wodą. Kroimy kiełbasę, mięso, czym więcej rodzajów tym lepiej. Wg zasady , kapustę wrzucam do garnka i gotuję do czasu kiedy obsmażę całość mięsa i kiełbasy oraz pieczarek (dodając ziele angielskie oraz liście laurowe oraz grzyby z wywarem po namoczeniu). Do kapusty wraz z mięsem wlewam niewielką ilość tłuszczu ze smażenia. Następnie podgotowuję na małym ogniu około 20, 30 minut. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy wraz z 3 łyżkami cukru i dusze często mieszając aby kapusta nie przywarła do naczynia z czasem wg uznania, max 20-30 min. Kapusta ma być lekko twardawa.
Po wystudzeniu podgrzewam bigos ponownie. Dopiero po co najmniej drugim podgrzaniu podaję swoim gościom. Smacznego

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !