Sposób przygotowania

Karkówkę kroimy na dość cienkie plastry i nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, następnie smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z każdej strony. Cebule obieramy i kroimy na talarki. Pieczarki płuczemy i kroimy na ćwiartki. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulą i pieczarkami. Na koniec zalewany tłuszczem ze smażenia, a jeżeli mięso się nim nie pokryje-dolewamy brakującą ilość wody. Wstawiamy naczynie pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 50 min. Po tym czasie przygotowujemy sos pieczeniowy ciemny według przepisu na opakowaniu i przekładamy zawartość naczynia do rondelka z sosem i jeszcze chwilę dusimy. Mięsko jest gotowe, ja uwielbiam je z kopytkami lub kluskami śląskimi

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !