Sposób przygotowania

boczek pokroić w kostkę,cebule obrać i posiekać podsmażyć je razem z boczkiem zdjąć z patelni tłuszcz zachować natkę pietruszki opłukać i posiekać,ugotowane ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę lub zemleć dodać boczek z cebulą i połowę posiekanej natki i surowe żółtka doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową wyrobić na jednolitą masę z powstałej masy formować placuszki i usmażyć na tłuszczu pozostałym z boczku na złoty kolor z obu stron,ugotowane żółtka przetrzeć przez sito wymieszać je ze śmietaną,majonezem i sokiem z cytryny,burak ćwikłowy obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do sosu majonezowego wsypać pozostałą posiekaną natkę oraz szczypiorek doprawić solą,cukrem do smaku dokładnie wymieszać tuż przed podaniem polać usmażone placuszki przygotowanym sosem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !