Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos tatarski

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

majonez 9 łyżek
kwaśna śmietana 3 łyżki
groszek konserwowy 8 łyżek
grzybki marynowane 80 gram
ogórki kiszone 2 sztuki
szczypior do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos tatarski

9 czubatych łyżek majonezu
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
8 łyżek groszku konserwowego
80g grzybków marynowanych (najlepiej borowików)
2 ogórki kiszone
kilka gałązek szczypiorku (opcjonalnie pół cebuli zamiast szczypiorku)
świeżo mielony pieprz czarny




Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać odsączony groszek konserwowy i delikatnie wymieszać.

Grzybki odsączyć z zalewy i drobniutko posiekać. Ogórki osuszyć i obrać ze skórki i pokroić w równie drobną kosteczkę, co grzybki, szczypiorek (cebulkę) także posiekać i wszystko razem dodać do sosu śmietanowo-majonezowego.

Całość delikatnie wymieszać, dodać świeżo mielony, czarny pieprz, wymieszać jeszcze raz i wstawić do lodówki pod przykryciem do czasu podania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak