Sposób przygotowania

W rondelku rozgrzać oliwę , wsypać kaszę gryczaną. Mieszać cały czas , smażyć ok 4 minut.Następnie wlać gorącą wodę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy kaszę pod przykryciem na bardzo małym ogniu , często mieszając.Gotujemy do chwili wchłonięcia się wody, wyłączyć gaz i pozostawić kasze pod przykryciem.Jajka wbić do miski , spienić blenderem lub mikserem , dodać pokruszony ser . Zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Dodać siekaną zieleninę. Wymieszać ser.Naczynie żaroodporne posmarować oliwą . Wyłożyć na spód połowę kaszy , na nią biały ser i pozostałą kaszę na wierzch.Wyrównać kaszę , polać śmietaną .Wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Zapiekamy ok 25 minut.Można zapiekankę podać z delikatną surówką.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    rewelacja
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Bardzo lubię takie proste potrawy z kaszą :)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Muszę kiedyś zapiec w ten sposób.Bardzo lubię gryczaną i jej połączenie z białym serem.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    madzialena19

    Uwielbiam potrawy z kaszy gryczanej.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dariusz8

    Smaczna zapiekanka z kaszą gryczaną.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !