Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem szparagowy z borowikami i pesto z rukoli

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy 4-5 szklanek
białe szparagi 1 pęczek
por 7-8 cm
cebula 1 średnia
masło klarowane
ciasto francuskie 20 dag gotowe
chili
oregano
rozmaryn
bazylia
rukola 10 dag
płatki migdałowe 5-6 dag
jajko 1 szt
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
borowiki 30 dag
oliwa
pieprz ziarnisty 5 ziaren
śmietana 30% 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Krem szparagowy z borowikami i pesto z rukoli

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, następnie miksujemy z rukolą i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 1,5- 2 cm paski, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy chili oraz roztartym w dłoniach rozmarynem, oregano i bazylią, spiralnie zwijamy. Pieczemy około 10 minut w 200 stopniach.

Szparagi obieramy, obcinamy główki na wysokości około 2 cm. Pozostałe łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Cebulę i por obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę, przesmażamy wraz z 1 cm kawałkami szparagów na rozgrzanym maśle. Wlewamy wywar, dodajemy liść laurowy oraz pieprz ziarnisty, gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy zioła i warzywa miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Główki szparagów przecinamy wzdłuż na pół i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle, lekko solimy.

Grzyby kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle do czasu aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krem szparagowy podajemy z grzybami, pesto z rukoli i paluszkami z ciasta francuskiego. Przybieramy podsmażonymi główkami szparagów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 05.06.2012 08:34
wygląda bardzo kusząco:)
anemon 04.06.2012 23:05
Jak dla mnie Twoja zupa wygląda bardzo kusząco i apetycznie.
pacpaw 03.06.2012 20:33
świetny. ja się zastanawiam nad własną wariacją z kremem szparagowym
Mati13 01.06.2012 10:28
pięknie wygląda!
dwa pokoje z kuchnią 01.06.2012 09:53
musi być naprawdę dobra!
Rafał10 01.06.2012 08:53
wspaniale wygląda, palce lizać
Cukiereczek13 01.06.2012 08:09
pysznie wygląda :-)
gosia47-47 01.06.2012 07:59
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak