Sposób przygotowania

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, następnie miksujemy z rukolą i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 1,5- 2 cm paski, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy chili oraz roztartym w dłoniach rozmarynem, oregano i bazylią, spiralnie zwijamy. Pieczemy około 10 minut w 200 stopniach.

Szparagi obieramy, obcinamy główki na wysokości około 2 cm. Pozostałe łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Cebulę i por obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę, przesmażamy wraz z 1 cm kawałkami szparagów na rozgrzanym maśle. Wlewamy wywar, dodajemy liść laurowy oraz pieprz ziarnisty, gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy zioła i warzywa miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Główki szparagów przecinamy wzdłuż na pół i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle, lekko solimy.

Grzyby kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle do czasu aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krem szparagowy podajemy z grzybami, pesto z rukoli i paluszkami z ciasta francuskiego. Przybieramy podsmażonymi główkami szparagów.

Komentarze

  • 1
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    pysznie wygląda :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    wspaniale wygląda, palce lizać
  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    musi być naprawdę dobra!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    pięknie wygląda!
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    świetny. ja się zastanawiam nad własną wariacją z kremem szparagowym
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jak dla mnie Twoja zupa wygląda bardzo kusząco i apetycznie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    wygląda bardzo kusząco:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !