Sposób przygotowania

Przesianą mąkę przesypać na stolnicę. Na środku robimy dołek i dodajemy tam szczyptę soli, masło oraz wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy stopniowo dodając porcjami wodę.
Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elestyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kilka chwil. W tym czasie myjemy truskawki i osuszamy je.
Jeśli mamy duże truskawki trzeba je pokroić na połówki lub ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki.
Do środka każdego kółeczka wkąłdamy po jednej truskawce i zwijamy końce, tak aby powstały pierogi. Ja robiłam końce szklaneczką, dlatego sa okrągłe, ale można to zrobić widelcem.
Wodę gotujemy z odrobiną soli. Do wrzacej wrzucamy pierogi i gotujemy chwilę od wypłynięcia. Gotowe posypujemy cukrem i polewamy śmietaną.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    uwielbiam pierogi
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Z owocami tez są dobre.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !