Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrzanowy sos na zasmażce

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chrzanu cukrowego 100 g
mąki 40 g
masła 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chrzanowy sos na zasmażce

Składniki:
100 g cukrowego chrzanu,
40 g masła,
40 g mąki,
1/8 litra rosołu,
200 g śmietany,
2 żółtka,
sól,
cukier,
ocet.

Przygotowanie:
Chrzan myjemy i drobno ucieramy na małych oczkach tarki. Następnie skrapiamy octem, aby nie czerniał. Masło stapiamy, następnie dodajemy mąką i chwilkę podsmażamy, uważając, aby nie zrumienić zasmażki. Rozprowadzamy zasmażkę śmietaną. Mieszamy i zagotowujemy. Jeżeli będzie zbyt gęste, rozrzedzamy rosołem. Dodajemy chrzan i zagotowujemy sos, ciągle go mieszając. Przyprawiamy cukrem, solą oraz octem. Przed samym podaniem mieszamy z żółtkami. Taki sos jest znakomity do ryb, mięs, rożnych zapiekanek, kasz, ryżu i makaronów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak