Sposób przygotowania

Mięso płuczemy, obieramy z powięzi i usuwamy ścięgna. Rozcinamy wzdłuż włókien, ale nie do końca (z mięsa musi powstać płaski, prostokątny płaty), po czym mięso bijemy tłuczkiem. Płat mięsa solimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i w całości układamy na płacie mięsa wraz z pomidorem. Posypujemy drobno pokrojoną pietruszką. Mięsny płat zwijamy ściśle w rulon, zaczynawszy od boku, wzdłuż którego ułożyliśmy jajka, żeby po zwinięciu znalazły się w środku rolady. Tak przygotowany rulon związujemy sznurkiem co ok. 3 cm. Brytfannę rozgrzewamy z tłuszczem i wkładamy mięso. Polewamy jeszcze tłuszczem i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika. Pieczemy aż do miękkości, co jakiś czas polewając roladę tłuszczem a następnie skrapiając wodą. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek. Mięso kroimy w grube plastry i układamy na półmisku. Można polać dowolnym sosem i spożyć z surówką, ziemniakami czy też podać w formie kanapek do chleba.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !