Przepis i sposób przygotowania na: Risotto mięsne
30 dag ryżu,
30 dag gotowanego mięsa wołowego,
2 cebule,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 mały seler,
10 dag smalcu,
5 dag sera żółtego,
sól i pieprz do smaku,
ostra papryka do smaku.
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Mięso kroimy na małe kawałki. Seler, pietruszkę i marchew gotujemy w niewielkiej ilości wody, odcedzamy, kroimy w drobne paski. Ryż mieszamy z mięsem, jarzynami i cebulą. Doprawiamy przyprawami. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, napełniamy masą i posypujemy z wierzchu startym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy. Podajemy na gorąco uprzednio sprawdzając, czy potrawa jest już gotowa (czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego potrawę należy sprawdzić przed podaniem).