Sposób przygotowania

50 dag mięso mielone,
3/4 szklanki bułka tarta,
3/4 sztuki cebula średni,
1 sztuka jajko,
4 sztuki ząbek czosnku polski,
do smaku pieprz sól,
natka peitruszki wg uznania

średnią cebulę należy pokroić w kostkę, następnie zeszklić na oleju, w dalszej kolejności dodajemy posiekany czosnek ( najlepszy polski, jest nie duży ale za to ma w sobie mocny smak) i chwilkę ze sobą mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia.

Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie składniki, czyli bułkę tartą, cebulkę i jajko < bułkę wcześniej moczymy i wyciskamy) . Wszystko ze soba dobrze mieszamy. Dodajemy przyprawy i znowu wymieszać nalezy wszystko ze sobą.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki( większa ilość) wszystko ze soba mieszamy.
Jeżeli masa będzie za rzadka podsypujemy ją jeszcze bułką tartą.
Z uzyskanej masy należy uformować kotleciki, Na koniec uformowany kotlet obtaczamy w bułce tartej
i nastepnie na dobrze rozgrzanym oleju smażymy z jednej i drugiej strony by były dobrze zarumienione, barwy brążowej .


ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie. odcedzamy.Ubijamy. Ogórki obieramy, kroimy w ćwiartki. Wykładamy odpowiednie porcje dla danej osoby na talerzyk, ogórki polewamy smietaną i posypujemy solą.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    dagmara020

    ja dodaje kapkę wody są soczystsze
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mic

    klasyyczny, smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !