Sposób przygotowania

Składniki:
50 dag mięsa cielęcego z kośćmi,
15 dag włoszczyzny,
2 ząbki czosnku,
1 liść bobkowy,
3 dag cebuli,
25 dag młodych buraków z liśćmi,
¼ litra śmietany,
3 dag mąki,
¼ litra kwasu ogórkowego,
1 łyżka młodego kopru,
1 ogórek kiszony,
120 ml śmietany kremówki,
3 jajka na twardo,
sól i cukier do smaku.

Przygotowanie:
Opłukać kości, oczyścić i lekko posolić. Ugotować wywar. Kiedy wywar podgotuje się, dodajemy opłukane mięso, przyprawy i jeszcze raz wszystko gotujemy. Buraki opłukać razem z listkami i pokroić na grube paski. Ugotować w lekko zakwaszonej wodzie. Włożyć do wazy z wywarem. Ugotowane jaja kroimy na cztery i wkładamy do wazy. Koper płuczemy, siekamy, wkładamy do wazy. Ogórka cienko obieramy, kroimy w talarki i wkładamy do wazy. Wywar z warzyw i kości odcedzamy i odtłuszczamy. Zaprawiamy śmietaną i mąką. Gotujemy. Zupę wlewamy do wazy, dodajemy kwas ogórkowy, troszkę cukru i ewentualnie troszkę solimy do smaku. Studzimy. Śmietanę ubijamy i na każdy talerz po nalaniu barszczu dodajemy po 2 łyżki śmietany.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !