Sposób przygotowania

Kapustę kwaszoną pokroić drobno, zalać małą ilością wody, dodać pokrojoną w kostkę jedną cebulę, kminek, mięso wieprzowe lub golonkę. Można dodać listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Kapustę świeżą obrać z nadpsutych liści, opłukać, poszatkować, zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować razem z uprzednio namoczonymi i pokrojonymi grzybami. Mięso wołowe opłukać, pokroić w kostkę, obrumienić i udusić z przyrumienioną cebulą. Gdy kapusta kwaszona i mięso wieprzowe będą miękkie, mięso wyjąć, pokroić w kostkę, dodać do kapusty razem z mięsem wołowym i sosem powstałym z duszenia. Połączyć kapustę kwaszoną z kapustą świeżą. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na tłuszczu, dodać do bigosu. Przyprawić powidłami śliwkowymi, solą, pieprzem, zagotować. można dodać różne pieczenie jak cielęcą, z dziczyzny, drób pieczony i różnego rodzaju wędliny.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !