Sposób przygotowania

Cebule obieramy. Jedną drobno siekamy przesmażamy na łyżeczce masła, studzimy. Bułkę namaczamy a następnie odciskamy z wody lub mleka. Do mięsa mielonego dodajemy przesmażoną cebulę, jajka, bułkę, zioła prowansalskie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i wydrążamy środek. Tak przygotowaną cukinię zanurzamy na 3-5 min we wrzątku. Papryki oczyszczamy z nasion, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy drugą posiekaną drobno cebulę i razem podsmażamy na maśle.Studzimy. Do przestygniętej papryki dodajemy żółtko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką /proponuję doprawić na pikantnie/. Powstałym farszem paprykowym napełniamy wydrążoną cukinię. Na duży arkusz papieru do pieczenia wykładamy połowę masy mięsnej, na niej układamy nafaszerowaną cukinie, przykrywamy pozostałym mięsem i zawijamy papier tak aby utworzył się pakuneczek w kształcie cukierka. Boki papieru skręcamy. Pieczeń zawiniętą w papier przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 80 min.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !