Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy odrobinę oleju dodając szczyptę kurkumy oraz ryż. Wszystko razem dokładnie mieszamy,aby kurkuma zafarbowała ryż. Wlewamy wodę pamiętając, aby było jej dwa razy więcej niż ryżu, solimy. Pod przykrytym garnkiem na dużym ogniu gotujemy aż zawrze. Następnie zniżamy ogień na najniższy o gotujemy 10 min. Po czym ryż chowamy w ciepłe miejsce najlepiej w koc czy pościel. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy mieszankę marchewka z groszkiem, a gdy zacznie robić się miękka dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki. Dusimy do miękkości. Na patelni rozbijamy jajko i czekamy aż się zetnie tak jak lubimy. Następnie ryż mieszamy z warzywami i wykładamy na wierzch dajemy jajko sadzone, posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Amellia

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdalea

    wygląda apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    joanna__s

    Dobrze wygląda. Akurat zastanawiałam się nad dodatkiem do warzyw i ryżu. Z jajkiem nigdy nie jadłam, ale dzisiaj spróbuję.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !