Sposób przygotowania

Jajka myjemy. Następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka mieszamy z roztopionym masłem i ubijając, dodajemy stopniową mleko, wodę, mąkę i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Przed smażeniem dodajemy do ciasta połowę ubitej piany. Po wysmażeniu połowy ciasta dodajemy pozostałą połowę piany i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej słoniną. Po usmażeniu smarujemy naleśniki dżemem i składamy w chusteczkę.
Smacznego.

Komentarze

  • 1
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    pyszotka
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    monika1968

    A dlaczego słonina a nie olej np ?
  • 0
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    Myśle, że może być i olej, ale ja jestem nauczona w ten sposób smażyć naleśniki.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    fajny przepis, też używam słoniny, chyba że nie mam to wtedy olej :)
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Moja babcia też używała słoniny, dzięki niej nie natłuścimy patelni za bardzo... A naleśniki uwielbiam w każdej postaci :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    nigdy nie smażyłam na słoninie, ale chętnie wypróbuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    trochę bardziej pracochłonne ale jakie pulchne i smaczne. Jak mam akurat słoninę to też smaruję patelnie, lepiej i wygodniej
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    pestka

    bardzo lubię takie naleśniki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !