Sposób przygotowania

1 polędwiczka wieprzowa (380g)
cukinia słupki boczne-bez miąższu (12 szt)
6 gałązek szczypior
olej do smażenia
sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny (wg.uznania)


Umytą cukinię kroimy w słupki o dł.6-7cm (środek odrzucamy-miąższ) Na rozgrzanej patelni podsmażamy słupki na tyle żeby były lekko chrupkie. Odstawiamy do odsączenia na ręczniku papierowym. Umytą i obraną z błonek polędwiczkę kroimy na trzy części o tej samej długości co słupki cukini. (podczas smażenia ona i tak się nam lekko zbiegnie) Przyprawiamy z każdej strony solą,pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Następnie je podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony,również góra-dół,na malutkim ogniu często przekręcając żeby nam ładnie doszły w środku. Wykładamy na ręcznik papierowy tak żeby nam ładnie stały.Do boków przykładamy po 4 słupki cukini,związujemy szczypiorkiem i możemy podawać. . . .

Ja podałam z młodymi ziemniakami,sosem pieczeniowym i korniszonem :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !