Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa z cebulą
Wątróbka drobiowa z cebulą - łatwo ją przygotować. Wystarczy oczyszczoną wątróbkę otoczyć mąką i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Chwilę smażymy, obracamy i zdejmujemy z patelni. Cebulę smażymy na tym samym tłuszczu - szkoda pozbywać się smaków.
W moim rodzinnym domu oczyszczoną z błon wątróbkę drobiową przed smażeniem obtaczało się w mące, a następnie smażyło na oleju, po wyciągnięciu na talerz doprawiało się solą i pieprzem, na tym samym oleju podsmażało się cebulę, którą trzeba było lekko posolić aby szybciej zmiękła i się zarumieniła.
Tę wątróbkę przygotowałam w taki sam sposób. 1kg wątróbki usmażyłam na oleju na rumiano, potem 3 cebule pokrojone w piórka. Wątróbkę układamy na talerzu i posypujemy zrumienioną cebulką i młodą natką pietruszki. Podajemy z bułkami lub ziemniakami.