Sposób przygotowania

Wykorzystujemy zakwas żytnie z pod tego linku http://www.doradcasmaku.pl/przepis/221713/zakwas-zytni-na-chleb.html



Uzywamy mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000

Wszystkie składniki miksujemy mikserem by się dobrze połączyło. Ciasto jest dość gęste.
Formę keksówkę o długości 34 cm smarujemy margaryną lub olejem i posypujemy mąką .
Przekładamy ciasto do formy, gładzimy metalową łyżką maczaną w wodzie by ciasto się do niej nie przyklejało.

Najlepiej naszykować chleb wieczorem.!!!

Zostawiamy przykryte ciasto w formie na 12 godzin.
Po tym czasie wstawiamy do nagzranego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.

Po upieczeniu delikatnie odkrawamy od formy i wyciągamy na czystą ściereczkę .Studzimy 30 minut.
Po tym czasie chleb jest gotowy do spożycia.

Komentarze

  • 1
    img_20160310_110707
    Opublikowano

    Hanna5

    mmmniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    taki chlebuś to coś wspaniałego :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    wygląda bosko
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pysznie wygląda:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    dobre
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    jakoś nie mam odwagi zabrać się do upieczenia takiego chlebka a tak bym zjadła......
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    też robię własny
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    genialny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    <b>Nic nie przebije domowego chlebka!</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    chętnie spróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    wiola333

    ładniutki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    bardzo lubimy taki domowy chleb na zakwasie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczny taki domowy
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jaki apetyczny,az chce się po niego sięgnąć.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !