Sposób przygotowania

Kilka dni wcześniej musimy przygotować zakwas: do 0,5 l przegotowanej ostudzonej wody wsypuje około 6 łyżek mąki żytniej i odstawiam pod ściereczką w ciepłe miejsce, codziennie zamieszać musimy, po około 5 dniach zakwas jest gotowy.

Do miski najlepiej drewnianej wsypujemy kolejno: mąkę orkiszową, żytnią, pestki, sól. Dodajemy zakwas i mieszamy. Dodajemy wodę i zagniatamy, musimy dobrze wyrobić jak ciasto drożdżowe, tak by było dużo powietrza. Wyrabiamy ręcznie przez około 10-15 minut. Odstawiamy pod ściereczką co najmniej na godzinę, ja jednak odstawiłam na całą noc. Wyrośnięte ciasto przekładamy do 2 form keksowych do 2/3 wysokości i znowu odstawiamy aż ciasto wypełni formy po brzegi. Ta faza może potrwać nawet 2-3 godziny. Nagrzewamy piekarnik góra - dół do 240 C i pieczemy przez 15 minut, po czym obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze około 1 godzinę i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy i nie kroimy. Najlepiej jest dopiero na następny dzień zajadać chlebek, gdy mamy pewność, że jest całkowicie wystudzony. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Bardzo lubię chlebki orkiszowe z ziarnami! Ten wygląda interesująco.
  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Polecam, wychodzi bardzo dobry, przepis sprawdzony i piekę go co 2-3 tygodnie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    dobry chleb
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    lubię domowy chlebek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !