Sposób przygotowania

Mleko podgrzać do ok. 30 stopni, rozpuścić z nim drożdże, dodać połowę cukru i 1/3 mąki, wymieszać, po wierzchu posypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu dodać pozostałe surowce, jajka, żółtka utarte z cukrem, ciągle mieszając dodać mąkę i roztopione masło. Ciasto ma być luźne, ale nie ciągnące się. Po wyrobieniu odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Z ciasta uformować wałek, podzielić na równe kawałki, nałożyć konfiturę, sklejać pączki zawijając konfiturę do środka. Pączki pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte smażyć w gorącym tłuszczu w temp. 180 stopni. Wyjmować na serwetkę, by ociekł tłuszcz. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    to coś dla mnie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    i dla mnie też :-)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    moje ulubione:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre
  • 2
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    extra
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    aż 20 jajek 10 żółtek i 10 całych
  • 1
    original
    Opublikowano

    berys18

    pyszne pączki z pyszną kanfiturą
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    pyszne pączki
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Domowe pączki smakują najlepiej.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne pączusie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !