Sposób przygotowania

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże znaczenia,ja daję wodę mineralną . Gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia aż pojawią się pęcherzyki potem na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos-wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Marko

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    Marko

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    rewelacja;D
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    uwielbiam sushi
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pycha, tylko ja robie bez soli i cukru, wystarczy ocet ryzowy
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    przepis wydaje się świetny! wypróbuję!
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    bardzo dobry !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    ekstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    fajny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    a ja z octem ryżowym nigdy nie gotowałem, ciekawe
  • 2
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    do sushi najlepszy
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    Fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !