Sposób przygotowania

Pieczony kalafior cyt:za: Żenią:
Składniki:
1 kalafior
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczkę kurkumy
1 łyżeczkę czarnuszki, ale ja dałam siemienia lnianego
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Podziel kalafiora na nieduże różyczki, ułóż w naczyniu do pieczenia. Dodaj oliwę, kurkumę, czarnuszkę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj (możesz wcześniej wymieszać oliwę z przyprawami w miseczce i polać kalafior miksturą).
Piecz 30 minut, po 15 minutach raz przemieszaj.
Tak upieczony kalafior można podać z pokruszoną fetą i sałatą na kolację, lub tak jak ja z naturalnym jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny i pieprzem kajeńskim.

Pieczone ziemniaki:
Składniki:
Ziemniaki
1 łyżka oliwy
sól
woda

Sposób wykonania:
Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie rozsmarowujemy oliwę na tacce i układamy ziemniaki. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni.

Faszerowane piersi z kurczaka:
Składniki:
2 piersi z kurczaka
130 g sera feta
oliwki czarne i zielone
1 łyżkę pokrojonej natki pietruszki

Sposób wykonania:
Piersi wyjemy i osuszamy. W międzyczasie fetę ugniatamy widelcem, dodajemy natkę pietruszki i drobno pokrojone oliwki. Gdy piersi się osuszą wbijamy w najgrubszym miejscu nóż i wycinamy kieszonkę. Gotowym serem faszerujemy fileta zamykając go wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku na otłuszczonej blasze razem z ziemniakami ok.25 min w temperaturze 180 stopni.


Sałatka:
Składniki:
Sałata lodowa
Pomidor
Oliwki

Sposób wykonania:
Sałatę rwiemy na drobne części, pomidora kroimy w kostkę, oliwki na połówki. Wszystko razem mieszamy i polewamy dresingiem.

Dresing do sałatki:
Składniki:
2 łyżki octu winnego
2 płaskie łyżki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukry
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczka soli
1 łyżka oregano
½ szklanka oliwy

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki prócz oliwy wymieszać dokładnie razem i na samym końcu dodać oliwę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !