Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafel

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 800 g
cebula 3 szt.
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 1 garść
żółtko jajek 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
olej do smażenia 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Falafel

Kroki postępowania

1
Ugotowaną cieciorkę miksuję na gładką papkę. Zamiast surowej cieciorki, którą trzeba ugotować, można użyć gotowej cieciorki z puszki. Siekam drobno czosnek, jedną cebulę i posiekane zioła. Dodaję zmiksowaną cieciorkę, surowe żółtko i bułkę tartą. Przyprawiam do smaku.
Krok 1 - Falafel foto
2
Formuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego i smażę w głębokim tłuszczu.
Krok 2 - Falafel foto
3
Pozostałe cebule kroję w krążki lub drobną kostkę, posypuję falafel. Falafel podaję z ulubioną surówką.
Krok 3 - Falafel foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 15.06.2013 21:41
Lubię ciecierzycę i zaintrygowało mnie to danie.
Zoso 07.08.2012 23:14
smaczne danie
owocówka 17.04.2012 12:05
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak