Sposób przygotowania

Zagnieść twarde ciasto z jajek , mąki i soli ( wsypując najpierw 1,5 szklanki mąki - a potem w miarę potrzeb podsypując resztą ).Albo zostawić ciasto by obeschło i potem ucierać na tarce na grubych oczkach - albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki. Zostawić na omączonej tacce do lekkiego obeschnięcia. Zagotować osoloną wodę i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 10 minut. Odcedzić .
Podawać jako dodatek do zup lub na mleku jako danie śniadaniowe, lub np okraszone tłuszczem np z obgotowaną kiszoną kapustą .

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Już zacieram ręce na sobotnie zacierki ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Właśnie tego szukałam:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    borgia

    No i nie zrobiłam na mleku. Mąż wczoraj zaserwował z niespodzianki pastę jajeczną, a dzisiaj nie było czasu. Ale do obiadu czas się znalazł i zrobiłam kluseczki na jajkach do paprykarza cielęcego. Super! Polecam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    bardzo fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawe
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Nie znam takich kluseczek, ale sadzac po komentarzach \"grzechu warte\" w W najblizszym czasie wyprobuje
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pyszności
  • 3
    original
    Opublikowano

    ajres

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    agogo2

    cos innego
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !