Sposób przygotowania

Krok 1 / 7

Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć pokojową temperaturę.
Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W mikserze roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej, rozpuszczone chłodne masło. Cały czas miksując powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ja skracam sobie ten czas i wrzucam wszystko do maszyny do chleba, ustawiam program na wyrabianie ciasta, załączam a po 1,5h mam pięknie wyrośnięte, gotowe ciasto.
Wyrobioną porcję ciasta przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na równy, prostokątny placek, posmarować sosem pomidorowym (lub przecierem, keczupem jak kto woli),


Komentarze

  • 1
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    ekstra
  • 1
    original
    Opublikowano

    AURELKA

    bardzo fajny przepis
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    robię bardzo podobne :) świetne na zimno i na ciepło - wygodne do zabrania w podróż, czy jako drugie śniadanie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !