Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe hot-dogi

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gr
jaja 2 szt
żółtko jajek 1 szt
ocet winny 1,5 łyżka
olej słonecznikowy 1,5 łyżka
cukier 1,5 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
mleko ciepłe 1 szkl
masło 65 gram
drożdże 20 gram
parówki 9 szt
pieczarki 4 szt
keczup pikantny 4 łyżki
ogórki konserwowe 9 szt
oliwki zielone 9 szt
papryka konserwowa 2 szt
musztarda 3 łyżki
oregano 9 szczypt
ser żółty 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe hot-dogi

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć pokojową temperaturę.
Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W mikserze roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej, rozpuszczone chłodne masło. Cały czas miksując powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ja skracam sobie ten czas i wrzucam wszystko do maszyny do chleba, ustawiam program na wyrabianie ciasta, załączam a po 1,5h mam pięknie wyrośnięte, gotowe ciasto.
Wyrobioną porcję ciasta przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na równy, prostokątny placek, posmarować sosem pomidorowym (lub przecierem, keczupem jak kto woli),
Krok 1 - Drożdżowe hot-dogi foto
2
ułożyć w równych odstępach parówki (mi na szerokość zmieściły się 2), obłożyć kawałkami ogórków, papryki, pokrojonymi oliwkami, startymi pieczarkami, grubo startym żółtym serem, oregano i znowu sosem lub keczupem oraz musztardą.
Krok 2 - Drożdżowe hot-dogi foto
3
Zwinąć delikatnie w rulon, odciąć resztę, przekroić ciasto pomiędzy nimi, żeby oddzielić dwa hot-dogi,
Krok 3 - Drożdżowe hot-dogi foto
4
zrolować zaklejając wszelkie szpary i dziurki w ładny rulon w kształcie parówki.
Krok 4 - Drożdżowe hot-dogi foto
5
Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać ziołami.
Krok 5 - Drożdżowe hot-dogi foto
6
Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C do czasu aż urosną i zarumienią się (ok. 15 min).
Krok 6 - Drożdżowe hot-dogi foto
7
Mi z tej porcji wyszło 9 sporych bułek.
Krok 7 - Drożdżowe hot-dogi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.01.2014 15:11
robię bardzo podobne :) świetne na zimno i na ciepło - wygodne do zabrania w podróż, czy jako drugie śniadanie :)
AURELKA 02.05.2013 06:35
bardzo fajny przepis
anja3107 09.04.2012 15:23
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak