Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 15 szt
ziemniaki w kostkę 3 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ząbek czosnku 2 szt
marchew 1 szt
bulion warzywny 600 ml
masło 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczano-pieczarkowa

Cebulę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. Na łyżce masła podsmażam w garnku cebulę, dodaję ziemniaki, smażę mieszając aż się trochę przyrumienią, ostatni dodaję czosnek i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu. Wszystko zalewam wywarem, uzupełniam wodą ok 1/2l, dodaję obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, doprawiam solą i pieprzem i gotuję wszystko około 30 minut.

Gdy zupa jest gotowa miksuję ją, ale niezbyt dokładnie, tak by kawałki warzyw były wyczuwalne.

Pieczarki kroje w plastry. Na patelni na maśle smażę pieczarki na złoty kolor, posypując tylko solą i pieprzem. Gdy się obrumienią większą część wkładam do zupy, mieszam, posypuję natką pietruszki i przyprawiam jeśli jest taka potrzeba. Zupę wlewam na talerze, na wierzch układam plastry pieczarek i posypuje świeżo zmielonym pieprzem i natką.
Podaję z chlebem usmażonym na patelni, posmarowanym ząbkiem czosnku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 06.05.2012 22:35
Apetyczna zupa :)
Smerfetka250 14.04.2012 11:53
pyszne
Kekerboom 09.04.2012 14:48
apetyczna
ronald88 09.04.2012 14:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak