Przepis i sposób przygotowania na: Pudding ryżowy z konfiturą malinową i dodatkami
Przepis na pudding ryżowy z dodatkiem konfitury malinowej, jabłek i rodzynek. Jeśli nie masz konfitury z malin, możesz użyć innej np. truskawkowej lub porzeczkowej. Smak puddingu ryżowego podkręcają również słodkie dodatki takie jak kawałki suszonych jabłek i rodzynki. To pyszna, pożywna przekąska, idealna na podwieczorek.
Kroki postępowania
W garnku nastawiamy mleko na gaz. Ryż przesypujemy do miseczki, dodajemy do niego cukier i wsypujemy na gotujące się mleko. Ryż gotujemy przez 25 minut często mieszając.
Ostatnie 10 minut mieszamy bez przerwy ponieważ całość jest już gęsta i może się przypalić.
Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce do przestudzenia.
Letni deser ryżowy nakładamy do pucharków i przekładamy go malinową konfiturą.