Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurczakiem, drobiem i pomidorami
pieczarki kroimy w półplasterki, cebule w księżyce, podsmażamy na tłuszczu ( 1 łyżka oleju). Na drugiej patelni, na łyżce oleju podsmażamy kurczaka, pokrojonego wcześniej na mniejsze kawałki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
blachę (do tarty) smarujemy łyżką masła rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni, lub rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i przekładamy na wałku na blachę. Zapiekamy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180*C.
Na ostudzone lub letnie ciasto nakładamy usmażone pieczarki z cebulą i kurczaka. Ze śmietany, jajka i sera robimy sos. Śmietanę łączymy z jajkiem , dodajemy żółty ser, mieszamy i całość wylewamy na tartę.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 20 minut - tutaj użyłam trybu z termoobiegiem.