Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i olejem. Dodajemy do mąki. Dodajemy również jajka,sól oraz cukier. Starannie wyrabiamy ciasto, aż w miarę przestanie się nam lepić do rąk. Ciasto wychodzi dość luźne, luźniejsze niż np. na pizzę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, robimy z niego kuleczki, wielkości mniej więcej dużej mandarynki, do środka kładąc dżem (najlepiej gęsty, dobrej jakości, żeby nie wypływał) .Układamy je na stolnicy podsypanej mąką i ponownie odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.

Jeżeli nie mamy sprzętu dogotowania naparze,musimy przygotować sobie garnek.Nalewamy do niego,do około połowy, wody. Nakrywamy go gazą, którą dookoła przymocowujemy jakimś sznureczkiem, aby gaza się dobrze trzymała. Zagotowujemy wodę w garnku. Na gazie układamy kluski, w sporych odstępach od siebie,bo jeszcze urosną, przykrywamy je np.miską i gotujemy tak około 10-15minut.
Masełko roztapiamy i polewamy nim gotowe kluski. Polecam posypać je dodatkowo gruboziarnistyym cukrem

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    mmmmm uwielbiam te buleczki. Swietny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    malinyWkuchni

    Pampuchy fajne słowo, od razu się smacznie i puszyście kojarzy :) Wypróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    smaczne i zdrowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !