Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i schłodzoną i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Całość wyrabiamy około 15 minut. Odkładamy pod przykryciem i przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, odcedzamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw chwilę smażymy cebulę po czym dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i minimalnie ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka i układamy farsz. Brzegi dociskamy widelcem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jako wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Pędzelkiem smarujemy wszystkie pierogi jajkiem. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy w 180 C aż zaczną się rumienić.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    paulisia_elk

    mm pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    a jakie ładne:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    smakowicie wyglądają

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !