Sposób przygotowania

Schab opłukać, osuszyć, natrzeć solą i przyprawami. Śliwki, jeżeli są suche, namoczyć wodą 100 ml. Wąskim nożem lub szpikulcem zrobić w mięsie otwór wzdłuż włókiem, pośrodku, lub w dwóch miejscach.
Włóż śliwki do otworu w mięsie. Obwiązać schab nitką i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać tłuszcz do smażenia i 100 ml wody. Przykryć naczynie i piec 1 godzinę i 40 minut w temp. 180 stopni C. Z upieczonego mięsa usunąć nitki. Mięso pokroić w plastry. Podawać z borówkami, gruszami lub duszonymi śliwkami, figami i morelami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !