Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SCHAB ZE ŚLIWKAMI

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1/2 kg
masło 2 łyżki
śliwek suszonych 200 g
sól do smaku
pieprz
kminek
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: SCHAB ZE ŚLIWKAMI

Schab opłukać, osuszyć, natrzeć solą i przyprawami. Śliwki, jeżeli są suche, namoczyć wodą 100 ml. Wąskim nożem lub szpikulcem zrobić w mięsie otwór wzdłuż włókiem, pośrodku, lub w dwóch miejscach.
Włóż śliwki do otworu w mięsie. Obwiązać schab nitką i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać tłuszcz do smażenia i 100 ml wody. Przykryć naczynie i piec 1 godzinę i 40 minut w temp. 180 stopni C. Z upieczonego mięsa usunąć nitki. Mięso pokroić w plastry. Podawać z borówkami, gruszami lub duszonymi śliwkami, figami i morelami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 30.03.2012 09:07
super pieczeń

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak