Sposób przygotowania

Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę, następnie zalewamy wodą, tak aby była przykryta, dodajemy łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli i gotujemy przez jakieś 15 min. Marchewka ma być ugotowana na pół twardo.
Marchewkę odcedzamy, a wodę, w której się gotowałam zlewamy do naczynka.
W garnku- może być ten sam, w którym gotowaliśmy marchew, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
Stopniowo dolewamy wodę (tą z gotowania marchewki) i mieszamy, tak aby nie było grudek.
Dodajemy marchewkę i odsączony groszek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Ja ją podaję przeważnie z ziemniakami i kotletem mielonym.
SMACZNEGO!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !