Sposób przygotowania

1. Groch dokładnie płuczemy, zalewamy 1/2 litra wody i pozostawiamy na 12 godzin
2. Łatę wołową zalewamy 2 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut licząc od momentu wrzenia. Podczas gotowania systematycznie zbieramy szumowiny.
3. Po 40 minutach łatę wyjmujemy, usuwamy zbędny tłuszcz, kroimy na małe kawałki w wkładamy z powrotem do wywaru. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy groch i gotujemy około 30-40 minut.
4. W międzyczasie siekamy i podsmażamy cebulkę, obrana ziemniaki kroimy w kostkę, jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki a śliwki w paseczki.
5. Gdy groch będzie już miękki dodajemy ziemniaki, cebulkę, jabłka, śliwki, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
6. Pod sam koniec gotowania do zupy dodajemy drobno posiekaną zieleninę.

Komentarze

  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    dobrze wygląda!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Takiej grochówki jeszcze nie jadłam, ale z chęcią bym posmakowała. Zapowiada się bardzo smakowicie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata22

    wygląda wspaniale, a smak mogę sobie tylko wyobrazić ;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    świetna kuchnia
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Naprawdę dobra zupka
  • 1
    original
    Opublikowano

    alexxxanderka

    wygląda na bardzo sycącą, idealna na zimowe obiady :)
  • 1
    20151106_180026
    Opublikowano

    Konczi

    wygląda niebiańsko jak dla mnie rewelacyjna zupa
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    wygląda wspaniale, muszę koniecznie zrobić taką wersje grochowej

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !