Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzewany do 160 stopni. Karkówkę kroimy na 5 cm plastry, oprószamy solą i pieprzem. W garnku odpowiednim do piekarnika rozgrzewamy smalec (powinien pokrywać dno 0,5 cm warstwą) i na silnym ogniu obsmażamy mięso. Następnie przekładamy je do miski.
2. Do tłuszczu znajdującego się w garnku dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora pokrojonego w półplasterki i marchewki przekrojone wzdłuż. Smażymy przez kilka minut aż cebula zacznie się rumienić. Wlewamy pół butelki wina, dodajemy gałązki rozmarynu i mięso warz z sosem, który zgromadził się w misce. Przykrywamy szczelnie naczynie i wstawiamy je do piekarnika na 3 godziny.
3. Upieczone mięso przekładamy na półmisek. Sos dokładnie przecieramy przez sito i doprawiamy łyżką musztardy Dijon. Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Składniki które lubię w jednym daniu. Bardzo smacznie się prezentuje:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    brzmi ciekawie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    oryginalna nazwa potrawy :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Zgadzam się z treoniną, nazwa bardzo oryginalna:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    super ta swinka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Intrygująca nazwa, a potrawa bardzo apetyczna.
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    nazwa genialna:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata22

    A to świnia! A jaka smaczna musi być ! ;)
  • 1
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    To musi byc pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna/Dzastus

    bardzo trafna nazwa :) ładnie sie prezentuje taka porcyjka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !