Sposób przygotowania

Łopatkę kroimy na małe kawałki, zalewamy letnią wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych, około1/4 łyżeczki soli i zielem angielskim. Wieprzową wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulą. Mięso z dzika wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez około 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę, studzimy. Wszystkie mięsa, pietruszkę oraz marchew mielimy co najmniej dwa razy wraz z uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami. Wywar, w którym gotowało się mięso przelewamy przez sitko i w 1,5 szklanki rozpuszczamy kostkę wołową, wlewamy do mięsa. Dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec oraz jajko. Doprawiamy do smaku imbirem solą, pieprzem i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki. Pasztet przekładamy do niedużych silikonowych foremek do muffinek i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    świetne! bardzo fajny przepis! spróbuję zrobić
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Cudne !
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Zapowiada się bardzo,ale to bardzo smakowicie:) Mój mąż uwielbia dziczyznę:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    freekate

    pasztecik na dwa kęsy - świetny pomysł :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    czuje zew natury :o)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    Wspaniałe !
  • 2
    original
    Opublikowano

    KasiaK90

    muszą smakować wspaniale

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !