Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy panierkę. Do miseczki dodajemy: 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę oliwy, 2łyżki oleju, 1.5łyżeczki octu jabłkowego, majeranek, bazylię, tymianek, oregano, szczyptę soli jodowanej i mieszamy razem (nie żałujemy ziół), nacieramy szynkę z każdej strony. Całość zamykamy w pudełeczku do przechowywania żywności (możemy też owinąć folią lub włożyć do zamykanego naczynia szklanego) wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić na całą noc).

2. Cebulkę kroimy w ksteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju, pieczarki obieramy i myjemy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy, dodajemy odrobinę przyprawy kucharek. Smażymy tak długo aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. W szynce robimy kieszonkę i faszerujemy pieczarkami otwór spinamy wykałaczkami lub zszywamy nicią. Szynkę obwiązujemy nicią dookoła tak aby była ładna i okrągła.

4. Gotową szyneczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony na rumiano.

5. Do szyneczki wlewamy wywar: 1szklanka ciepłej przegotowanej wody, pół kostki bulionowej cielęcej i jeśli nam zostało kilka usmażonych pieczarek możemy także dorzucić. Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut. OD czasu do czasu przewracając szynkę na drugą stronę i podlewając wywarem.

6. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykryciem), Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i pieczemy pod przykryciem 40minut. Po 40 minutach ściągamy pokrywkę i jeszczę chwile zostawiamy.

Z gotowego wywaru który zostaje po przygotowaniu szyneczki możemy zrobić sos grzybowy ;)

SMACZNEGO :)

Komentarze

  • 1
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    wygląda apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    mniam mniam wygląda zachęcająco';)
  • 1
    original
    Opublikowano

    JaPaqc

    lubię taką
  • 2
    original
    Opublikowano

    Bernadeta

    super taka szynka
  • 1
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    taką szynkę zjadłabym do ostatniego kawałeczka i bez chlebka. I na pewno z nikim bym się nie podzieliła. Wygląda bardzo smacznie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata23

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata23

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    bardzo smaczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !