Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w mleku. Margarynę roztapiamy. Jajka, cukier i sól mieszamy w większym garnku. Dodajemy mąkę, roztopiona margarynę, drożdże z mlekiem. Przykrywamy i czekamy aż ciasto wyrośnie. Gdy już jest gotowe wyciągamy na stolnicę i wałkujemy szklanką wycinamy kołeczka. Do środka dodajemy kawałek jabłka i posypujemy cukrem lub sera białego roztartego z cukrem i sklejamy. Układamy na boku żeby jeszcze troszkę podrosły. W garnku gotujemy wodę, przykrywamy ją jakąś materialną szmatką. Gdy woda już będzie wrzała układamy kluski i przykrywamy talerzem. Kluski powinny być 8 minut. Na wierzch polewamy je roztopioną margaryną i posypujemy cukrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    Zapomniałam że przecież najlepsze kluski są robione samodzielnie! Muszę spróbować następnym razem.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    Kluski na parze :P uwielbiam :) jak dla mnie z jabłkami lepsze :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !