Sposób przygotowania

Drożdże roztarłam w miseczce z łyżeczką cukru, dodałam trochę letniej wody, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Dodałam je potem do miski z posoloną mąką, wlałam olej, resztę wody i wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, tak z 5 minut, aż zaczęło odstawać od brzegów miski. Przykryłam ściereczką i postawiłam w kuchni , żeby w cieple urosło, co trwało około pół godziny.
Gdy ciasto wyrosło, połowę włożyłam do keksówki, położyłam na to odcedzone duszone pieczarki ( przepis jest w mojej księdze) i przykryłam resztą ciasta ( takie ciasto ładnie się rozprowadza łyżką, nie trzeba wałkować). Postawiłam keksówkę w ciepłym miejscu na 10 min, żeby ciasto, jak mawiała moja Mama – ruszyło się.
Włożyłam do nagrzanego piekarnika, podwyższyłam temperaturę do 200 c i piekłam około 40 min, aż pieróg się zrumienił, a włożony na próbę patyczek wyszedł suchy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    tom

    smacznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    wspaniały i pyszny
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo taki lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    zjadłabym z apetytem.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne jedzonko,pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !